Reptéri raktár: te jó ég, micsoda rendetlenség!

Idestova 3 éve dolgozom a reptéri raktárban. Ha jól számolom, 2 éve és 11 hónapja könyörgök a főnöknek, hogy valamit reformáljunk a jelenlegi helyzeten, rendszeren, mert egyszerűen teljesen átláthatatlan, az iratok a tartós élelmiszerek mellett vannak, és fogalmam sincs, hogy mit keres a dolgozói egyenruhák mellett repülőgép alkatrész. Na, ne egy szárnyat, vagy egy hajtóművet képzeljetek el, inkább kiegészítőnek mondanám: biztonsági övek, mentőmellények, prospektusok, vészkijárat táblák, ilyesmik. Elég nagy a káosz, a munkaidőm fele azzal megy el, hogy különböző kupacokat böngészek át, hogy vajon ott van-e az irat, amit keresek, vagy a régi egyenruhák mellett, amiket már egy éve el kellett volna szállítani?

Lényeg, a lényeg: munkaviszonyom 3. évfordulóján végre engedélyt kaptunk arra, hogy ledaráljuk a régi egyenruhákat, szelektíven szortírozva megszabaduljunk a lejárt prospektusoktól, tábláktól – és kaptunk egy keretösszeget, amit új raktár polcokra költhetünk. Még el se hagyta főnök száját a kérdés, hogy ki vállalja, hogy megkeresi a megfelelő terméket és bemutatja neki, illetve a csapatnak, már lendült is magasba a kezem: én, én, én, vállalom, viszem, megkeresem, felkutatom, kijegyzetelem, illusztrálom, BÁRMI, csak legyen végre rend.

Aránylag hamar megtaláltam az általam tökéletesnek titulált raktár polcot. Egy többféle polcrendszert forgalmazó oldalra bukkantam, ahol elsőre úgy éreztem: itt minden kívánságunk valóra válhat. Hiszen mire is volt szükségünk? Irattárolásra, illetve az egyenruhák elhelyezésére alkalmas polcokra. Továbbá ugye bizonyos élelmiszerek is a mi raktárrészünkben vannak, amiknek hosszú a szavatossági ideje és nem igényelnek hűtést, azokat a cateringesek tőlünk viszik át a saját kis raktárukba, amikor szükség van rá. És ezeken kívül ott vannak az apró kiegészítők: táblák, huzatok, szórólapok.

raktár polc

A weboldal több csoportba osztotta a náluk fellelhető polcokat, polcrendszereket. Első kategória az úgynevezett salgó polcot voltak, ezek fémből készültek, horganyzott acélból. Csavarmentesek, nagy teherbírásúak, kiváló az ár-érték arányuk és gyorsan összeszerelhetőek. Ezeket a típusokat sokféle helyre ajánlják: laskásba: kamrába, gardróbba, pincébe, garázsba; irodákba: irattartó állványok, raktár; illetve intézményeknek is, szintén raktári, irattárolási feladatra. Úgy véltem, ez a polc tökéletes az össze általunk tárolt termék, eszköz rendszerezésére: mind az iratok, egyenruhák, élelmiszerek, kiegészítők szempontjából. De azért megnéztem a többi típust is.

A raklapos polcrendszer is szimpatikus volt: itt raklapon vagy ládákban, esetleg ketrecekben lehet a polcon tárolni a termékeket – lehet, hogy az egyenruhák számára érdemesebb lenne egy ilyen, és ha fedett ládákban tároljuk őket, akkor nem porosodnak.

Minden polcrendszer típus képekkel volt illusztrálva: már ezekről virított, hogy minőségi masszív termékekről van szó, és hogy egy könnyen átlátható raktárat kapunk majd ezeknek a polcoknak a segítségével.

Foglalkozott még a weboldal gördíthető, többszintes és önhordó polcrendszerrel, de ezek azért jóval komolyabb, nagyobb raktárakba voltak kitalálva, a miénkbe felesleges beruházás lett volna. Karos állványrendszer azonban a repülőgépszerelők raktárába lehet, hogy hasznos lenne, és tudtommal most az összes raktár lehetőséget kapott a reformálásra. Gyorsan átküldtem a linket az illetékes kollégának, hátha szüksége van rá – pár percen belül jött egy hálálkodó email, hogy pont ilyet kerestek.

A kereskedelmi polcrendszert pedig régi barátomnak továbbítottam, aki most vette át nyugdíjassá vált édesapjától a családi barkácsüzletet, és ott is van mit újítani.

Másnap aztán kinyomtatott lapok tömkelegével mentem be dolgozni, és részletes kiselőadást tartottam az általam szükségesnek és megfelelőnek talált raktár polcokról. A főnökkel utána neki álltunk lemérni és felmérni a terepet, hogy pontosan mennyi polcra lesz szükségünk, hova, mekkora méretben, és kértünk egy árajánlatot a weboldalon. Az érkező válaszra a vezetőség rábólintott, mert bár minimálisan túlléptük a keretet, a többi részlegnek is hasznos volt a cég, amit találtam.

Eddig is szerettem a munkámat, minden bosszúság ellenére, de mióta megvannak az új polcok, egyszerűen imádok bejárni dolgozni, élvezet látni a rendben tartott raktárat, és lényegesen megkönnyítette a dolgunkat az újítás.