Külföld utazás előtt lakásvétel

Az év legjobb dolga, hogy a mókuskerékből kiszakadva elmehet az ember nyaralni. És ami még talán a nyaralást fel is tudja dobni, hogyha az külföldön történik. Természetesen itthon is vannak csodás helyeink, de nekem az igazi nyaralós élményt egy külföldi repülős út adja meg. Ilyenkor már izgatottan várom az utazást, hogy mindent jó előre le kell szerveznem, szállás, repülőjegy foglalás, az hogy itthon hogyan jutunk ki a járatunkig. Mindig transzfert választok ez vált be és szerintem ez a legkényelmesebb módja az utazásnak. Kényelem mellett a transzfer mellett szól az is, hogy költséghatékony megoldás, mintha például taxival utazna ki a család.

De hát mindenek előtt egy nagyobb feladat állt a család előtt, minthogy megvegyük életünk első, saját lakását. Sok feltételnek kellett teljesülnie, de ami minket a legjobban érdekelt a szuper lakáson kívül az az volt, hogy milyen energia fogyasztása van a lakásnak. Amint kiválasztottuk a lakást és már az adás – vételi szerződés megkötésénél jártunk, nagyfokú kíváncsiság uralkodott el bennünk, hogy vajon mekkora mértékű közüzemi számlát fogunk fizetni. Szerencsére egy jogi passzus meghatározza, hogy minden vételi szerződés előtt kötelezően csatolni kell az adás – vételihez a lakás energetikai tanúsítványát. Ezzel a tanúsítvánnyal biztosítódik be az eladó és a vevő is, hogy megfelelő lakást ad el, valamint a vevő is megnyugvást talál, hogy nem fog égbemenő közüzemi számlát fizetni.

Amikor a lakásunk eladójával beszélgettünk, ő elmondta, hogy tudott erről a kritériumról mégis a legutolsó pillanatban szerezte be a tanúsítványt, de nagyon nagy szerencséje volt, hogy egy remek céget talált erre a feladatra, akik másnapra tudták biztosítani a tanúsítvány kézhez vételét. Ez pedig nem másképpen történt, minthogy az interneten kutakodott és ott megtalált egy remek weboldallal rendelkező céget; https://www.e-tanusitas.eu/, akik nem csak megfelelő tájékoztatást adtak az ügy lebonyolításáról, hanem a tanúsítvány elkészítését 12-14 órás határidővel vállalták. Ezt a lakásunk eladója nagyon nagy lehetőségnek ítélte, nem másért minthogy ő is szorította a mi szerződésünk aláírása. Azért nem is gondolkodott sokat, telefonon felkereste őket és időpontot egyeztetett, akkor tájékoztatta a cég kollégája, hogy azért tudják ilyen rövid határidővel vállalni a tanúsítvány elkészítését, mert az ingatlanhoz legközelebb tartózkodó mérnök kollégáját fogja kiküldeni. A mérnök ki is érkezett leendő lakásunkhoz, nagyon alaposan és minden szakértelmét bevetve felmérte azt, majd még a helyszínen a központjukba beküldte az adatokat, hogy már a benti kollégái elkezdjék a kiértékelést, és minél előbb meg tudjon történni a tanúsítvány kiállítása. Fantasztikus, hogy ilyen gyorsak, és hogy a mozgó és az irodai csapat ennyire jól tud együtt működni egymással.

Mindenesetre a gyorsaságuk soha nem ment a minőség és a pontos energetikai tanúsítvány megadásának rovására. Ahogy mi is átnéztük az általuk kiállított tanúsítványt, meggyőződtünk, hogy a lakás ezen kritériuma is tökéletesen megfelel az általunk támasztott elvárásoknak, így örömmel írtuk alá az adásvételi szerződést. Ami nagyon szuper még ebben az energetikai tanúsítvány kiállító cégben, hogy a szakvéleményét 10 évig fenntartja, ez egy plusz biztosíték számunkra, hogy jó vételt csináltuk, illetve hogy a lakásunk előző tulajdonosa jól választott, amikor ezt a céget bízta meg a feladattal. Természetesen most már a kiállított tanúsítványt mi fogjuk őrizni. De az előző tulaj oda adta a cég elérhetőségét; https://www.e-tanusitas.eu/. A szerződés aláírása után, már csak annyi dolgunk volt, hogy beköltözzünk, otthonossá tegyük a lakást, majd elmenjünk nyaralni.