Minden, amit a virtuális szerverekről tudni akartam

Minden évben nagyon várom a nyaralást, az a nyaram fénypontja. Ha külföldi vakáció mellett döntök, akkor mindig taxival vitetem ki magam a repülőtérre, mert így nem kell az autó parkolásáért fizetni egész hétre és sokkal kényelmesebb is háztól a reptérig taxival. Az pedig már tényleg csak egy kis extra, hogy a taxizástól az egész utazásnak lesz egy kis luxus hangulata, nem olyan lesz, mint a mindennapi ingázás a városban. Általában kedves, beszédes sofőröket szoktam kifogni, akik beszélnek helyettem is és velük mindig jó hangulatban telik az út.

Így jutottam információhoz a vps hostings témában is, ami teljes mértékben újdonság volt számomra. Még sosem akartam szervert bérelni és őszintén bevallom, ez után sem tervezem, de ha egyszer oda kerülne a sor, tudnám, mit kell tennem. A múltkori sofőröm ugyanis éppen akkor járta végig a virtuális szerver bérlés rögös útját, vagyis a vps hostings minden apró részletéről lelkesen beszámolt nekem. A virtuális privát szerver technikailag nem más, mint egy nagy szerver kis egysége, önálló része. Bár fizikailag egyben van a többi résszel, tehát nincsen leválasztva az eredeti szerverről, maximálisan biztonságos, mert csak a bérlő férhet hozzá a szerveren tárolt dolgokhoz. Előnye a virtuális szervereknek, hogy nem a mi feladatunk a karbantartás, ezt elvégzi helyettünk a szervert üzemeltető cég. Mi csak feltelepítjük a saját kis operációs rendszerünket a szerverre és már használhatjuk is.

További vitathatatlan előnyei is vannak a virtuális privát szervereknek. Csak hogy néhányat említsünk, ilyen előny, hogy a vps akár azonnal üzembe helyezhető, nem kell napokat várni a szerződéskötést követően, mire történik valami. A rugalmas és könnyű testreszabhatóság megkönnyíti a szerver használatát és felhasználó baráttá teszi azt. A folyamatos biztonsági mentést talán nem kell hosszasan magyarázni, hogy miért előnyös; ha valamilyen hiba miatt zavar támad az éterben, akkor sem kell féltetünk a szerveren tárolt dolgainkat, hiszen az állandó biztonsági mentés gondoskodik az adatok zavartalan megőrzéséről. Ha előfordul valamilyen technikai probléma, vagy leáll a szerverünk, esetleg a megszokottól eltérő működést tapasztalunk, akkor az éjjel-nappal hívható ügyfélszolgálaton be is tudjuk jelenteni a hibát, ami nagy eséllyel hamar kijavításra kerül. Ha pedig súlyos a probléma, akkor lehetőségünk nyílik pótszervert bérelni, ami az előbb már említett azonnali üzembe helyezhetősége miatt rendkívül hasznos tud lenni.

Aki a rendszerességet szereti az életben, annak jó hír, hogy havidíjak formájában kerültek meghatározásra a vps hostings árai, tehát minden hónapban menetrendszerűen be kell fizetni ezt az összeget. De az se csüggedjen, aki nem akar szíve szerint minden hónapban ilyesmivel bíbelődni, mert lehetőség van egy éves szerződést kötni, ami még kedvezőbb is szokott lenni, mint a havidíjas megoldás. Akkor kerül sor a szerzősédkötésre és díjfizetésre, ha az öt napos próbaidő leteltével az ügyfél elégedett a szolgáltatással.