A repülőn hallottam

Már másfél éve, hogy kétlaki életet élek, aminek köszönhetően nagyon sokat kell ingáznom Magyarország és külföld között. Egyrészről ez egy nagyon jó dolog, hiszen mindig is arra vágytam, hogy egy nap majd sokat utazzak, másrészről viszont nagyon fárasztó tud lenni, és gyakran nincs kedvem hozzá.

Rendszerint a repülőgépen is csak arra vágyom, hogy pihenhessek és nincs szükségem semmire, ami stimulálna, nem nézek filmet se utazás közben, és könyvet sem olvasok. A legutóbb viszont éppen aludni próbáltam, amikor a mögöttem ülők beszélgetését meghallottam, és bár eleinte bosszantott az állandóan duruzsoló alapzaj, a téma egyre inkább felkeltette az érdeklődésemet.

A kibontakozó beszélgetésben a napelemes rendszerekről volt szó, és arról, hogy mennyire fantasztikus, hogy egyre több az elérhető napelem állami támogatás. Én magam is azt tervezem, hogy egy nap, ha már nem lesz ennyire kaotikus az életem, és nem kell ennyit utaznom, szépen letelepszem, lesz egy nagy házam, amelyre napelemeket szereltetek, hogy azáltal termelhessem az energiát. Úgyhogy figyelmesen hallgattam, mi mindenről szólnak még a mögöttem ülők.

Egyikőjük minden áron meg akarta győzni a másikat, hogy vágjon bele, és hogy mindenképpen a Napelem Pályázatokat válassza az elemek kialakításához a házán. Én magam is rákerestem, és valóban létezik, ezen a címen érhetőek el: napelempalyazatok.hu.

Egyike azoknak a vállalkozásoknak, amelyek napelemek telepítésével foglalkoznak, és azt kell, hogy mondjam, igen meggyőző a honlapjuk, ugyanis rengeteg információval szolgál nemcsak a szolgáltatásukat illetően, hanem az elérhető, napelemek kialakítására irányuló állami támogatásokról is. Szerintem ez rendkívül fontos ahhoz, hogy egy laikus nagyjából képbe kerüljön azzal, hogy mi az amit számba kell venni, mielőtt hasonló projektbe kezd. 

Magam is laikusnak számítok, még azt se tudtam, hogy léteznek ilyen megpályázható támogatások, hitelek, de úgy fest, hogy mind magánszemélyek, mind pedig cégek pályázhatnak. Ilyen pályázat – amint a weboldalon olvasható – páldául cégek számára a GINOP, vagy teljes nevén “Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a középmagyarországi régióban kombinált hiteltermékkel” elnevezésű pályázat is. Céljuk a régi, elavult épületek energiahatékonysági fejlesztése, amelynek fontos részét képezi a fotovoltaikus rendszerek minél szélesebb körű telepítése.

Ami számomra érdekesebb viszont az a magánszemélyeknek, társasházaknak és lakásszövetkezeteknek szóló “Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel”, amely keretösszegének fele mindenképpen magánszemélyek kezébe kerül, így bármelyik család nagy eséllyel pályázhat rá, amennyiben megfelelő tervezetet nyújt be a pályázatra.

Nagyon tetszik, a Napelem Pályázatokkal kapcsolatban, hogy nemcsak a napelemek beszerelését illetően nyújtanak segítséget ügyfeleiknek, hanem a papírmunkához is asszisztálnak, hiszen saját elmondásuk szerint igen nagy tapasztalatuk van benne, és rendszerint ez az, ami a legtöbb időt emészti fel a napelem-rendszerek telepítésének.

A honlapjukra kattintva kérhetünk tőlük árajánlatot, ez az első lépése annak, hogy a projekt beinduljon, és szerencsére helyszíni felmérést is végeznek, amelynek során felmérik, hogy egyáltalán alkalmasak-e a körülmények napelemes rendszer telepítésére. Ha ellátogatsz a honlapjukra, arról is tájékozódhatsz, hogy mennyi minden játszhat közre ebben, és hogy milyen alternatív megoldások jöhetnek szóba abban az esetben, ha kiderül, hogy a tető nem alkalmas napelemek telepítésére.

Igaz ugyan, hogy nekem ez még a nagyon távoli jövő, mindenesetre jó, hogy ezt mind megtudtam a repülőn ülve, mert így már most elkezdhetek tervezgetni, és tájékozódni a lehetőségekről, hogy ha egyszer eljön a nap, tudjam, hová fordulhatok és mire figyeljek oda.