Bármi témába kerülhet a reptéri személyszállítás során: még a fogtömés is

A párom, aki egyébként reptéri transzferrel foglalkozik, múltkor egy érdekes kérdéssel állt elém: hogy is van a fogtömés angolul?

Abszolút érthetetlen és értelmezhetetlen volt számomra a kérdése, főleg így, kontextus nélkül. Egyébként meg fogalmam sincs, hogy van a fogtömés angolul. Mármint, én elég jól beszélem a nyelvet, régen még jobban ment, de mióta végeztem a sulival, sokkal kevesebbet használom, így a tudásom jelentősen megkopott. Most a párom az, aki többet használja, hiszen a foglalkozásából fakadóan rengeteg turistával találkozik, akik mindenféle külföldi országokból érkeznek, és ilyenkor bizony általában az angol az egyetlen közös nyelv.

Ekkora világosított fel az úgynevezett fogászati turizmus jelenségéről. Ez egyébként egész egyszerűen csak annyit tesz, hogy mivel nálunk viszonylag olcsók a mindenféle fogászati kezelések… Mármint, nekünk nem tűnik annak, de például nyugati szemmel nézve, nálunk bizony potom pénzekért nagyon jó minőségű fogászati munkát végeznek a szakemberek. Én drágállom néha a fogászati kezelések, beavatkozások árát, de aki nyugatabbról jön, ahol ennél is drágább, annak bizony nagyon is olcsónak számít. Ugyanez a jelenség megfigyelhető velünk is, csak nekünk még keletebbre kell menni. Romániában, főleg nem a nagy-, hanem a kisvárásokban, elképesztő előnyös árakon dolgozó fogorvosokat találunk, akik ráadásul remekül végzik a munkájukat, tehát egyáltalán nem megy a minőség az ár rovására. Viszont az ott élő meg szintén úgy érzékeli, hogy egyáltalán nem olcsó az ő városában a fogorvos… Szóval empirikus tapasztalati úton is meg tudom állapítani, hogy ez a jelenség bizony tényleg létezik.

És ez ott kapcsolódik a párom kérdéséhez, hogy az autóban többen is szoktak érdeklődni a fogászatokkal kapcsolatban. Nyilván utánanéznek neten, de a beszédesebb fajta turista nem is titkolja, hogy a látványosságok és úgy en block a város felfedezése mellett bizony szeretné közben olcsón betömetni néhány fogát, fogszabályzót készíttetni, és egyéb beavatkozást elvégezni, ami az otthonában elég drága lenne.

A párom sajnos nehezen tud szóba elegyedni ezekkel a turistákkal, mert bár jól beszél angolul, a fogászati témákról pont nem… Mint azt mutatja a ’fogtömés angolul’ kérdése is. Miután utánanéztünk a neten, a párom örömmel ment munkába, mondván, ezentúl majd jól el tud beszélgetni az emberekkel, még ajánlani is fog nekik fogorvost!

Mi a II. kerületben a Kacsa utcába járunk a Fogorvos Budapest Fogászati Klinikába, ha bármi problémánk van a fogunkkal, vagy csak a rutin, éves vizsgálatra. Én nagyon szeretem ezt a helyet, imádom a fogorvost, nagyon kedves, szimpatikus, segítőkész. Gyorsan és ügyesen dolgoznak, szerintem nem is drágán, szóval minden szempontból csak ajánlani tudom őket.

A páromnak évekig más fogorvosa volt, mint nekem, és úgy jött el egyszer, hogy a sajátjával nem sikerült időpontot egyeztetni, mikor kiesett az egyik tömése. Ezután én foglaltam neki időpontot a saját orvosomhoz, és a párom nagy megelégedettséggel jött végül haza tőle. Szóval „átigazolt” ő is hozzá.

Szóval abban maradtunk, hogyha még egyszer rákérdez nála ilyesmire egy turista, akkor a párom majd ajánlani fogja neki a fogorvosunk, és elmeséli a kiesett töméses történetét. 😊